BOTOX

ESTETSKA MEDICINA

Što je botox?

Tretmani botoksom jedni su od najpopularnijih i najtraženijih tretmana današnjice. Svjedoci smo kako se posljednjih godina ovaj tretman oslobodio nametnutih mitova i osnažio se kao vodeći anti age tretman desetljeća.

Radi se o pročišćenom proteinu iz bakterije Clostridium botulinum koji se već desetljećima koristi u medicinske svrhe. Apliciran u točno određenim koncentracijama u određene mišićne skupine zaslužan je za smanjenje njihovih aktivnosti, tj. snage kontrakcije i posljedično tome smanjenje bora.

Odobrenje za aplikaciju ima za grupe mišića koji sudjeluju u ekspresiji emocija ljutnje, mrštenja, smijanja te čela. U navedenim regijama pojava tzv. dinamičnih ili statičnih linija na čelu upravo je posljedica rada mišića, stoga je tretman botoksom idealno rješenje za tu problematiku jer time direktno djelujemo na uzrok nastajanja takvih linija.

Kako djeluje botox?

Botoks djeluje kao neuromodulator- molekula koja smanjuje prijenos živčanih impulsa između mišićnih vlakana kako bi na taj način vrlo učinkovito smanjio mišićnu aktivnost i kontrakcije mišića a s s tim i bore na čelu, bore mrštilice i smijalica. Dolazi u lagenama od 50 i 100 jedinica. U bočici sam toksin nalazi se raspršen u finom aerosolu te ga je potrebno prije pripreme otopiti u fiziološkoj otopini.

Kako bi postigao svoj terapijski učinak na mišićima, za redukciju bora mrštilica potrebno je 20 jedinica, za smijalice 24 jedinice a za čelo između 20 i 24 jedinice. Ako govorimo o tzv.“baby botoksu“, referiramo se na aplikaciju manjeg broja jedinica po ubodnom mjestu čime je učinak botoksa eksponencijalno kraći, ali se time i zadržava mimika lica te je takav oblik tretmana preporučljiv mlađoj populaciji u svrhu prevencije nastanka linija čela. Kao svaki lijek ili toksin, botoks ima svoje poluvrijeme raspada u organizmu koje iznosi 3 mjeseca; to znači da će nakon 3 mjeseca od aplikacije njegova koncentracija u mišiću biti smanjena za 50% te se upravo nakon 3 mjeseca može primijetiti pojava prvih diskretnih aktivnosti u mišićima. U potpunosti se eliminira do 6-og mjeseca od samog tretmana čime ciljani mišići ponovo imaju svoju potpunu snagu kontrakcije kao i prije samog tretmana.

Osim ovih registriranih primjena, postoji čitav niz „off the label“ tretmana neuromodulatorom koji u rukama stručnjaka postaje pravo malo „čudo iz bočice“ – od redukcije volumena mišića žvakača, smanjenju tzv. gummy smile, podizanju gornje usnice „lip flip“ tretmanom, zatezanja vrata, redukciji proizvodnje sebuma na koži lica u nanobotoks tretmanima i dr. Posebno mjesto zauzeo je u smanjenju prekomjernog znojenja pazuha, dlanova i stopala te je u tom segmentu do danas zlatni standard.

Separate email addresses with a comma.
ili rezerviraj svoj termin klikom na LINK