DLAKAVOST

PROBLEMATIKE KOŽE - TIJELO

Dlakavost

Dlakavost je prirodni fenomen prisutan kod većine ljudi i odnosi se na prisutnost dlaka na tijelu. Dlake su tanki vlasi koji rastu iz folikula dlake smještenih u koži.

Na ljudskom tijelu se dlake mogu pojavljivati na različitim dijelovima, uključujući skalp, obrve, trepavice, bradu, ruke, noge, prsa, genitalno područje i ostale dijelove tijela. Veličina, boja i gustoća dlaka mogu varirati ovisno o genetskim i hormonskim čimbenicima.

Kod muškaraca, hormon testosteron potiče rast dlaka na određenim dijelovima tijela tijekom puberteta, što obično rezultira izraženijom dlakavošću u odnosu na žene. Kod žena, rast dlaka na određenim dijelovima tijela također je prisutan, iako u manjoj mjeri.

Prekomjerna dlakavost, poznata i kao hipertrihoza, je stanje u kojem se javlja izražen i abnormalan rast dlaka na tijelu. To se može odnositi na povećani rast dlaka na područjima koja su tipično dlakava, poput lica, prsa, leđa ili ruku, ili se može odnositi na rast dlaka na područjima koja su obično bez dlaka, poput dlanova ili tabana.

Hipertrihoza može biti nasljedna ili stečena. Nasljedna hipertrihoza je rijetka i obično se javlja od rođenja. Postoje različite vrste nasljedne hipertrihoze koje se mogu prenositi s generacije na generaciju.

Stečena hipertrihoza može biti posljedica različitih faktora, uključujući hormonske promjene, nuspojave lijekova, hormonske poremećaje poput sindroma policističnih jajnika, bolesti štitnjače ili upotrebu određenih kozmetičkih proizvoda.

U nekim slučajevima, prekomjerna dlakavost može biti simptom nekog drugog zdravstvenog stanja, stoga je važno konzultirati se s liječnikom kako bi se isključili potencijalni medicinski uzroci.

Kojim tretmanima rješavamo ovu problematiku?

Separate email addresses with a comma.
ili rezerviraj svoj termin klikom na LINK