ROZACEA

PROBLEMATIKE KOŽE - LICE

Što je rozacea?

Rozacea je kronična recidivirajuća progresivna bolest kože s karakterističnim crvenilom koje se pojavljuje dijelovima lica poput obraza, nosa i brade. Bolest se tipično javlja nakon tridesete godine života i češće zahvaća žene, iako se može pojaviti kod bilo koga. Ako se pravovremeno ne liječi, rozacea ima tendenciju širenja tokom vremena što uzrokuje zdravstvene i estetske probleme.

Pravi uzrok bolesti još nije pronađen, no radi se o utjecaju niza faktora okoliša i nasljeđa. Bolest se tipično javlja nakon tridesete godine života i nešto je češća kod žena. Bolesnici s rozaceom žale se na povremenu pojavu crvenila na licu koja je obično povezana s nekim provocirajućim faktorima.

Kako prepoznati rozaceu?

Razni su provocirajući faktori koji se povezuju s pojavom crvenila i napredovanjem bolesti: toplo vrijeme, tjelovježba, jako začinjena hrana, hladno vrijeme, topla kupka, vjetar, alkohol, emocionalni stres, izlaganje suncu, sredstva za njegu kože, topli napici.

U ranoj fazi se rosacea može prepoznati kao povremena pojava crvenila na licu koja se većinom manifestira prelaskom iz hladnijeg prostora u topliji te nakon konzumacije toplih napitaka i vrlo začinjene hrane.

Ako se crvenilo ranije ne dijagnosticira, kasnije je najčešće praćeno proširenim kapilarama i karakterističnim sitnim gnojnim kružićima. U najgorim slučajevima javlja se otečenost i crvenilo nosa. Rosacea se može pojaviti na vratu, grudima, koži glave ili ušima.

Separate email addresses with a comma.
ili rezerviraj svoj termin klikom na LINK