GUBITAK KOSE

PROBLEMATIKE KOŽE - LICE

Ispadanje kose

Ispadanje kose jedna je od najčešćih poteškoća s kojima se susreću i muškarci i žene, neovisno o svojoj dobi. Kada je riječ o opadanju kose, postoje različiti uzroci i načini na koje možemo gubiti kosu, stoga je potrebno razlikovati uobičajeno ispadanje vlasi od stanja gubitka kose.

Iako ispadanje kose često vežemo uz muškarce i ćelavost, gubitak kose sve je češći i među ženama. Kod žena veći gubitak kose može dovesti i do niskog samopouzdanja i prikrivanja problema, a ovisno o uzroku postoje i različite vrste rješenja za pojačani gubitak kose.

Faze rasta kose

Vlasi na cijelom ljudskom tijelu prolaze kroz složeni ciklus koji se sastoji od 3 faze kako bi narasle na određenu duljinu. Rast kreće pod kožom, u korijenu koji se naziva i folikul. Svaki folikul vlasi prolazi kroz 3 faze ciklusa – faza rasta ili anagena, faza prijelaza ili katagena i faza mirovanja ili telogena. Nakon faze mirovanja dolazi do ispadanja vlasi, a nova vlas počinje rasti u folikulu. Tako neprestano, ciklički, dolazi do novih vlasi.

Uzroci ispadanja kose

Uzroci opadanja kose mogu biti različiti – genetsko nasljeđivanje slabije kose, razina hormona u krvi (posebno tijekom trudnoće ili menopauze), neuravnotežena prehrana, nedostatak vitamina i minerala, stres, ali i situacija uzrokovana virusom COVID-19 dovela je do primjetnog prorjeđivanja kose i slabog vlasišta.

Simptomi gubitka kose

Svako ispadanje kose nije nužno simptom gubitka kose. Tijekom dana, u prosjeku, odrasla osoba odbaci 100 vlasi koje se potom nadomještaju novom, mladom kosom. Ako je taj broj veći od prosjeka, uzrok takvog gubitka mogu biti promjene u organizmu.

Gubitak kose naziva se i alopecija, a takvo stanje uglavnom je rezultat genetike i pogađa u jednakoj mjeri muškarce i žene. Međutim, to nikako ne znači da je alopecija isto što i ćelavost te da se na alopeciju ne može utjecati. Također, u proljeće i jesen možemo primijetiti na jastuku, češlju ili u svom osobnom prostoru da gubimo više kose, što je dio promjena koje naš organizam prolazi ovisno o godišnjem dobu, a može varirati i iz dana u dan. Prije nego si sami odredite dijagnozu alopecije, važno je posjetiti stručnjaka koji će ustvrditi stvarno stanje vašeg vlasišta.

Ispadanje kose i virus COVID-19

Od 2019. u svijetu se pojavila pandemijska infekcija koronavirus koja je uvelike utjecala na život stanovništva. Tijekom pandemije, zabilježena su četiri velika vala, a posljedice koje ovaj virus ostavlja na organizam tek će se primijetiti u godinama koje slijede. Međutim, velik broj ljudi primijetio je značajniji gubitak kose nakon preboljenja spomenutog virusa.

Jedan od najčešćih gubitaka kose naziva se telogeni efluvij, a stručnjaci razlikuju dva tipa – akutni i kronični. Akutni telogeni efluvij obično se javlja 3 mjeseca nakon stresnog događaja ili operacije, a uzrokuje gubitak kose koji traje i do 6 mjeseci. Kronični telogeni efluvij trajat će i duže od 6 mjeseci, a u oba slučaja treba potražiti pomoć i podršku liječnika.

Sve se više istraživanja provodi na temu ispadanja kose nakon korone, a dosadašnja su potvrdila da oko 30 % pacijenata koji prebole ovaj tip virusa imaju postsimptom pojačanog ispadanja kose.

Nedostatak kose i brade i smanjeno samopouzdanje kod muškaraca

Hormon testosteron kod muškaraca pojačava rast dlačica na bradi i genitalnoj regiji, a postepeno dovodi do razrjeđenja kose na vlasištu i ćelavosti. Gubitak kose najčešće započinje na prednjem dijelu vlasišta, na području zalistaka i postepeno se širi prema tjemenu. Zato najčešće kod muškaraca primjećujemo ćelavost na središnjem dijelu glave, dok rubni dio, oko ušiju i prema vratu, ostaje očuvan.

Povećani ili potpuni gubitak kose može dovesti do psihološkog problema, a posljedice su gubitak samopouzdanja i zatvaranje u sebe. Zato se sve veći dio muške populacije odlučuje za transplantaciju kose, ali postoje načini kojima se može ispadanje kose ublažiti i odgoditi ćelavost. PRP tretman i mezoterapija poznate su metode borbe protiv ćelavosti, a nalaze se i na popisu tretmana Nevia estetskog centra.

Za razliku od muškaraca, kod žena su češći drugačiji oblici ispadanja kose.

Ispadanje kose kod žena

Za razliku od žena, alopecija se događa rjeđe, ali u većoj mjeri utječe na samopouzdanje. Lijepa i njegovana kosa jedan je od najljepših ženskih atributa, a njenim gubitkom nastaju brojne poteškoće i nesigurnosti. Uzroci ćelavosti kod žena mogu biti prečvrste frizure (punđe i konjski rep) koje dugotrajnim nošenjem oštećuju vlasi, posljedice stresnih događaja, nakon uzimanja pojedinih lijekova ili kemoterapije, nedostatka željeza, cinka ili esencijalnih masnih kiselina.

Osim toga, pojačano ispadanje vlasi može se dogoditi i kao posljedica rigorozne dijete, hormonalnih promjena, kontracepcije te bolesti štitnjače. Kao i kod muškaraca, postoje različite terapije kojima se može utjecati na vlasi kako bi se one osnažile, a vlasište obogatilo mineralima i vitaminima koji će zaštititi folikul i osigurati zdravlje i sjaj kose.

Potražite pomoć

Na tržištu se danas javljaju brojni preparati koji jamče jačanje ili ponovni rast kose u samo nekoliko tretmana ili nakon određenog vremena korištenja tog proizvoda. Vrlo je važno shvatiti da je proces obnavljanja kose dugotrajan proces koji zahtijeva strpljenje i brigu. Svojoj kosi možete pomoći zdravom prehranom, unošenjem dovoljno vode u organizam te djelovanjem tretmana i proizvoda pod nadzorom stručnjaka.

Kojim tretmanima rješavamo ovu problematiku?

Separate email addresses with a comma.
ili rezerviraj svoj termin klikom na LINK