DERMALNI FILERI

ESTETSKA MEDICINA

Što su dermalni fileri?

O dermalnim filerima napisani su mnogi tekstovi i usprkos razvoju estetike, do današnjeg dana oni jesu okosnica te grane medicine. Nekoć korišteni isključivo za popunjavanje lica, razvojem znanja o anatomiji starenja, dermalni fileri danas u službi stručnjaka moćno su oružje koje im stoji na raspolaganju kako bi licu vratili nekad izgubljeni volumen, oblik, konture i time brojčanik vremena vratili unazad zadržavajući i naglašavajući prirodnu ljepotu koju svatko od nas ima. Po svojoj definiciji svaki dermalni filer biološki je kompatibilan materijal sa zadaćom da puni ili popunjava prostore. S medicinskog stajališta striktno gledajući, svaki filer je tekući implantat bez obzira radi li se o potpuno razgrađujućem ili sporo razgrađujućem materijalu.


Razlike u dermalnim filerima

Postoji nekoliko različitih materijala koji se koriste u kategoriji dermalnih filera: materijali na bazi hijaluronske kiseline, materijali n bazi kalcijevog hidroksiapatita te polilaktične kiseline, kao i njihovim kombinacijama. Globalno gledajući najrasprostranjeniji su dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline koji su u potpunosti biorazgradivi. Hijaluronska kiselina (HA) u svojoj kemijskom strukturi nije kiselina, već šećer, koji ima jedinstveno svojstvo da na sebe veže i nakuplja vodu. To je i razlog zašto se hijaluronska kiselina smatra izvorom i rezervoarom hidratacije u koži, te razlog zašto se danas HA nalazi u gotovo svim beauty proizvodima. Kao ključna molekula u procesu starenja kože, odgovorna je za njezinu elastičnost i potpornu funkciju. Osim u koži, nalazi se u oku, zglobovima, vezivnom, epitelnom i živčanom tkivu. Pomaže u očuvanju kolagena, povećanju vlage, elastičnosti i fleksibilnosti. Ona je sastavni dio vezivnog tkiva dermisa u kojem ispunjava prostor između kolagenih i elastičnih vlakana te sudjeluje u transportu nutrijenata i hidrataciji kože, a ima ulogu i u sanaciji štete izazvane djelovanjem slobodnih radikala te obrani od drugih mehaničkih i kemijskih oštećenja kože. Starenjem se značajno gubi sposobnost proizvodne vlastite HA u organizmu te se usporavanje i nadoknada njezinog gubitka smatraju ključnim čimbenicima u prevenciji starenja kože. Pad količine HA u našem organizmu počinje sredinom 20-ih godina no eksponencijalni gubitak bilježi se u srednjim 30-ima i na dalje. To smanjenje utječe na metabolizam kože i rezultira gubitkom elastičnosti, formiranjem bora i smanjenjem kolagena, a smanjenjem koncentracije HA smanjuje se i aktivnost fibroblasta – stanica koje proizvode kolagen što sve zajedno rezultira začaranim krugom: starenjem. Dodajmo tome i udružene promjene koje se događaju s godinama poput gubitka volumena određenih masnih jastučića, resorpcije koštane potpore, smanjenje elastičnosti određenih ligamentarnih sustava na licu i svjedoci smo odraza u ogledalu koje s godinama sve teže prepoznajemo. I tu uskaču injektabilni tretmani dermalnim filerima na bazi hijaluronske kiseline. Danas se takvi fileri koriste kako bi se lice restrukturiralo i napravio ponovni balans izgleda harmonizirajući lice u svojim konturama kako bi se vratio mladenački izgled, sjaj i punoća lica, naglasili ili oblikovali pojedini njegovi segmenti i time obrnuli kotač vremena u ogledalu.

Dobrobiti dermalnih filera

Samo neke od dobrobiti hijaluronskih filera za kožu

  • Vraćaju vlagu i hidratiziraju kožu
  • Popunjavaju bore i smanjuju njihovu vidljivost
  • Povećavaju elastičnost kože
  • Vidno revitaliziraju kožu
  • Vraćaju izgubljeni volumen
  • Potiču stvaranje novog kolagena

Postupak ubrizgavanja filera

Tretman dermalnim filerima može potrajati do sat vremena, ovisno o vašim željama i količini dermalnih filera. Prije ubrizgavanja, temeljito uklanjamo svu šminku i nečistoće s područja koje tretiramo. Liječnik zatim na lice nanosi anestetik za ublažavanje boli prilikom uboda igle te ubrizgavanja.

Nakon određenog vremena koje je potrebno da bi anestetik djelovao, kreće aplikacija filera. Samo ubrizgavanje traje svega nekoliko minuta, ovisno o području na koje se ubrizgava hijaluron. Rezultati su vidljivi gotovo odmah, dok oporavak kod većine klijenata nije potreban.

Rezultati i oporavak

Rezultati tretmana hijaluronskim filerima vidljivi su odmah nakon tretmana. Već nakon samo nekoliko tjedana, hijaluron će se potpuno raspodijeliti na zonama gdje smo ga primijenili, a nakon toga rezultati, ovisno o indikacijama i ovisno od osobe do osobe, mogu biti vidljivi čak i do 15 mjeseci nakon prve primjene. Tako da osim što su hijaluronski dermalni fileri prirodan način pomlađivanja kože te vam daju prirodan izgled, oni daju i dugotrajne rezultate. U Nevia estetskom centru koristimo najkvalitetnije hijaluronske filere talijansko- švicarskog proizvođača Ibsa – Aliaxin. Aliaxin hijaluronske filere odlikuje izuzetno velika čistoća sastava u procesu dobivanja od ultrapročišćenog materijala te jedinstvena formula koja ih čini potpuno sigurnim za primjenu s minimalnim nuspojavama uz neznatno oticanje te dugotrajnost učinka. Globalno prepoznati kao fileri sa 100% tkivnom integracijom i molekulama hijaluronske kiseline koja je svojom veličinom istovjetna našem endogeno proizvedeno hijaluronu u koži. S obzirom na to da svako područje lica zahtijeva personalizirani tretman, IBSA je kreirala šest različitih formulacija koristeći različite molekularne težine sa specifičnim visoko- elastičnim svojstvima, nudeći cjelovitu liniju proizvoda za tretiranje čak 12 različitih područja lica.

Separate email addresses with a comma.
ili rezerviraj svoj termin klikom na LINK