AKNE

PROBLEMATIKE KOŽE - LICE

Što su akne?

Akne (lat. acne vulgaris) upalno su oboljenje kože prouzročeno promjenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se od folikula dlake i njemu pridružene lojne žlijezde). Uobičajeno je da se akne nazivaju i bubuljice, odnosno prištići. Glavni uzrok akni je prekomjerna proizvodnja sebuma, prirodnog ulja koje štiti kožu. Kada sebum pretjerano proizvodi, može začepiti folikule dlake i stvoriti idealno okruženje za rast bakterija. To može rezultirati upalom i stvaranjem prištića. Akne se obično pojavljuju tijekom adolescencije, ali mogu se javiti i kod odraslih osoba.

Simptomi akni uključuju pojavu bijelih ili crnih mitesera (komedona), crvenih upaljenih prištića, gnojnih prištića i cista. Akne se najčešće pojavljuju na licu, vratu, prsima, leđima i ramenima, jer su te područja kože bogata lojnim žlijezdama.

Postoje različiti faktori koji mogu doprinijeti nastanku akni, uključujući hormonalne promjene tijekom puberteta, genetiku, prekomjerno izlaganje stresu, upotrebu određenih kozmetičkih proizvoda, nepravilnu higijenu kože i određene lijekove.

Kojim tretmanima rješavamo ovu problematiku?

Separate email addresses with a comma.
ili rezerviraj svoj termin klikom na LINK