OŽILJCI

PROBLEMATIKE KOŽE - LICE

Što su ožiljci na koži?

Ožiljci na licu su trajne promjene na koži koje nastaju kao rezultat ozljeda ili oštećenja kože. Ožiljci se formiraju kada tijelo zacjeljuje oštećena područja kože zamjenom normalnog tkiva vezivnim tkivom. Iako ožiljci mogu biti različitog izgleda i teksture, često se razlikuju od okolne kože.

Najčešći ožiljci na licu su ožiljci od akni koji nastaju oštećenjem gornjeg sloja kože i narušavanjem dubljih slojeva koje je često rezultat grubog istiskivanja i diranja prištića. Na ovaj način oštećena koža više se ne može obnoviti u isto stanje u kojem je bila prije prištića. Na mjestu oštećenja stvara se zamjensko tkivo od vlakana kolagena (granulacijsko tkivo), čija je zadaća ispuniti ranicu i potaknuti zacjeljivanje kože. Međutim, novo tkivo i nakon zarastanja može izgledati vidljivo drugačije od kože koja ga okružuje.

Tipovi ožiljaka

Kako razlikovati osnovne tipove ožiljaka?

  • Atrofični ožiljci su duboki, uleknuti ožiljci od akni koji nastaju kad rana od prištića ne zaraste pravilno ili kad je količina vezivnog tkiva nedostatna. Ovaj tip ožiljaka izgledom podsjeća na ubode debelih igala, zato ga se često naziva „ice pick”. Njihovo uklanjanje je dosta složeno.
  • Hipertrofični ožiljci su tipične izbočine na koži koje nastaju na mjestima ožiljnog tkiva. Njihov nastanak uzrokuje stvaranje nekvalitetnog tkiva na mjestu prištića. Ovo tkivo ima drugačiju strukturu i izgleda tvrđe od okolne kože.
  • Keloidni ožiljci nastaju kad dođe do povećanja i proširenja prvobitnog hipertrofičnog ožiljka na druga područja kože. Na početku izgledaju kao crvenoljubičasti izbočeni ožiljci, ali s vremenom mogu izblijediti. Keloidni ožiljci mogu nastati i tijekom zacjeljivanja opeklina.

Kojim tretmanima rješavamo ovu problematiku?

Separate email addresses with a comma.
ili rezerviraj svoj termin klikom na LINK