PIGMENTACIJE

PROBLEMATIKE KOŽE - LICE

Što su hiperpigmentacije?

Hiperpigmentacija je pojam koji opisuje područja neujednačene pigmentacije na koži.

Hiperpigmentacija se pojavljuje u obliku tamnih mrlja koje kožu čine neujednačenom. Područja neujednačene kože poznata su kao staračke pjege ili mrlje od sunca.

Hiperpigmentacija nastaje zbog prekomjerne proizvodnje melanina. Melanin je prirodni pigment koji našoj koži, kosi i očima daje njihovu prirodnu boju. Niz čimbenika može utjecati na prekomjernu proizvodnju melanina, ali se ponajviše povezuje s izlaganjem suncu, genetikom, hormonalnim utjecajima te ozljedama ili upalama na koži.

Prekomjerno izlaganje suncu glavni je uzrok hiperpigmentacije, s obzirom na to da sunčeva svjetlost potiče proizvodnju melanina. Melanin djeluje kao prirodna zaštita kože od sunca štiteći je od štetnih UV zračenja; zbog njega koža izložena suncu dobiva preplanuli ten. Međutim, prekomjerno izlaganje suncu može poremetiti ovaj proces i izazvati hiperpigmentaciju.

Hiperpigmentacija može imati različite uzroke, a neki od najčešćih su:

1. Postupalna hiperpigmentacija:
Nakon upale ili oštećenja kože, kao što su akne, ogrebotine, opekline ili dermatitis, može se javiti hiperpigmentacija. To se događa jer koža proizvodi više melanina kao odgovor na upalu ili oštećenje.
2. Melazma:
Melazma je vrsta hiperpigmentacije koja se često javlja kod žena tijekom trudnoće ili zbog hormonalnih promjena. Obično se pojavljuje kao smeđe ili sive mrlje na licu, obično na čelu, obrazima, nosu ili gornjoj usni.
3. Lentigo
Lentigo je vrsta hiperpigmentacije koja se često naziva "staračke pjege" ili "sunčeve pjege". Javljaju se kao male smeđe mrlje na izloženim područjima kože, posebno na licu, rukama i ramenima. Najčešći uzrok lentiga je dugotrajna izloženost sunčevim zrakama.
4. Posttraumatska hiperpigmentacija:
Nakon ozljeda, kirurških zahvata ili drugih traumatskih događaja, koža može razviti hiperpigmentaciju na mjestu ozljede.
5. Poremećaji pigmentacije:
Određeni medicinski uvjeti, poput vitiliga ili melasme, mogu uzrokovati nepravilnu raspodjelu melanina u koži, što rezultira hiperpigmentacijom.

Kojim tretmanima rješavamo ovu problematiku?

Separate email addresses with a comma.
ili rezerviraj svoj termin klikom na LINK